HB #3 Romprogram og skisser

Dette er et innlegg i serien «husbygging». Her snakker jeg om de ulike fasene når du skal bygge et hus. Hver individuelle prosess er ulik, men rekkefølgen på fasene er som regel den samme.

Her har jeg tatt utgangspunkt i en enebolig jeg har tegnet, les mer om arbeidsplassen min, Abacus, ved å trykke på linken. Boligen er på en relativ liten tomt, til en familie på 5.

I denne fasen laget vi et romprogram for familien. Et romprogram er en oversikt/plan over hvilke rom et bygg skal inneholde. Det kan også fortelle noe om størrelsen man ønsker å ha på disse rommene, og hvilken etasje rommene ligger i. Dette er i tillegg til preferanser og ulike behov viktig for å kunne gi kunden/tiltakshaver best mulig resultat. Romplassering må også ses i sammenheng med byggforskriftene, men med en slik oversikt er det lettere å komme i gang, selv om arkitekten ser en ny mulighet for romplassering som er mer optimal. Det viktigste er at dialogen mellom arkitekt og tiltakshaver er god og tydelig. Hovedfokuset er å komme frem til en best mulig løsning for tiltakshaver, som også er tilpasset tomten.

Romprogrammet brukes så til å skissere frem et første utkast. Dette kan være tegnet for hånd eller i 3D. Her vises en 3D-tegnet skisse som er rendret som en sketch/skisse. Dette forslaget er endret siden, jeg viser mer etterhvert. Den første skissen blir som regel endret underveis, både for at tiltakshaver skal bli fornøyd, og for å sikre seg at alt er tegnet iht. forskriftene. I tillegg vil selvsagt arkitekten komme med sine anbefalinger, både når det gjelder materialvalg og utforming. For arkitekten er det viktig at boligen blir utformet på en måte som fungerer både estetisk og praktisk.

Etter denne fasen vil det være en tett dialog med tiltakshaver om eventuelle justeringer. Dersom modellen er tegnet i f eks Archicad, kan filen eksporteres til en ifc-fil. Denne kan så lastes opp i en app som heter BIMx. Dette gjør at tiltakshaver kan navigere i 3D-modellen for å få en bedre forståelse av bygget og hvordan det fungerer i sammenheng med tomten og bebyggelsen rundt.

Har du spørsmål så er det bare å kommentere i kommentarfeltet.

Les her om husbygging ved å klikke HER, da kommer alle innlegg som er relaterte til husbygging opp.

 

Manuela

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *