Hvordan velge rett farge?

Planlegger du å male noen vegger i huset? Det kan være vanskelig å ta slike valg av og til, særlig når mulighetene er så mange!

Jeg skal dele mine fargevalg-tips med deg her:

Se på hva du har fra før av
Det finnes så uendelig mange farger å velge mellom. Derfor er det lureste du kan gjøre å tilpasse en ny farge til det du allerede har, istedetfor å tilpasse interiøret til veggen. Kanskje du har et stoff eller trekk du kan ta utgangspunkt i? Tenk også på hvilken farge du har på gulvet, i tillegg til de eksisterende overflatefargene i rommet. Listverket er også viktig! La oss si du har «egghvite» lister. Denne fargen har noe gult i seg, derfor vil du oppdage at den kan virke noe «skitten» mot nøytrale gråfarger og hvitt. Et tips da er å velge en farge med noe gult i (ikke nødvendigvis en gul farge ;).

Ta hensyn til det naturlige lyset
Finn ut hvilken retning rommet du skal male ligger. Er det mot sør, nord, øst eller vest? Lyset i disse rommene er nemlig nokså ulikt. Lyset som kommer fra nord er noe kaldere og jevnere, mens sørlyset er varmere og skarpere. I tillegg virker rom mot sør lysere, helt enkelt fordi det er der vi har solen lengst i løpet av en dag. Ønsker du å gi et nordliggende rom mer varme, kan du gjøre dette ved å velge en varm farge, dvs en farge som ligger på den gule- og rødlige delen av fargesirkelen. På samme måten kan du «kjøle ned» sørliggende rom.

Mal opp prøvestrøk
Det er viktig å få sett fargen på veggen før du investerer i flere liter med maling. Mal opp en stor nok flate, slik at du får et godt inntrykk av fargen. Dermed får du sett hvordan fargen fungerer sammen med ekstisterende farger og overflater og lyset i løpet av et døgn. Et lite tips er å få fargeprøver på Flügger. De har rimelige bokser, dermed kan du prøve flere. Prøv å finne en farge med NCS-kode, en standardfortegnelse i Europa.

Notér fargekodene
Når du har valgt fargen du skal ha, er det lurt å notere deg dette en plass. Lag en loggbok eller lignende. Dette er lurt i forhold til fremtidige valg, i tillegg kan det være lurt å ha i tilfelle en venn ønsker å bruke den samme fargen. I tillegg kan du utifra en NCS-kode lese hvilke andre farger den vil fungere godt med.
Lykke til med fargevalget!
PS: I morgen stenger jeg påmeldingen til høstkurset innen interiør. Ønsker du interiørrelatert påfyll i 8 uker? Meld deg på i dag! Du som leser får en redusert pris i helgen ved å bestille HER.
Jeg lærer deg triksene for å bli god på fargekombinering, møblering og mye mer!


*foto: candyboximages/shutterstock.com*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *